GezinshuisToetenel

Jeugdorganisatie



 

Zorgaanbod

Wij bieden 24 uurs-zorg in een gezinsomgeving met twee vaste professionele opvoeders. In ons gezinshuis is ruimte voor langdurige opvang .

Gedurende het traject is er actieve betrokkenheid van een:

 gedragsdeskundige, 

pleegzorgmedewerker  

voogd 

Therapeut

school

Samen vormen we de observatie en om hiermee de diagnostiek te ondersteunen. 

Naast observatie richten inspanningen zich op stabilisatie van de situatie. Behandeling en begeleiding richt zich op het creëren van een betere uitgangssituatie voor het kind. 


Plaatsing

Ons gezinshuis heeft 4 beschikbare plaatsen voor kinderen tussen de 11-21 jaar.                                          Bij een plaatsing wordt er samen met de behandelcoördinator een hulpverleningsplan opgesteld.          Voorafgaand aan de plaatsing worden zo duidelijk mogelijke afspraken gemaakt en doelen gesteld die ook in het hulpverleningsplan terug te vinden zijn.                                                                                         Een plaatsing begint met een periode van stabilisatie (ong. 3 maanden), waarna er wordt geëvalueerd en indien nodig de doelen worden bijgesteld. We streven ernaar om minimaal 2 keer per jaar een behandelbespreking met alle betrokkenen te organiseren. Aan de hand van een voortgangsrapportage zal de ontwikkeling en het perspectief van het kind besproken worden.                  Middels periodieke rapportages worden de gezaghebbenden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van de jongere.


Samenwerkingsverband

 Wij werken nauw samen met de behandel-/zorgcoördinator vanuit Entrea-Lindenhout. Deze coördinator is eindverantwoordelijk voor het individuele behandel- of begeleidingsplan van elk kind.      Deze samenwerking is vastgelegd in een overeenkomst, waarin een aantal concrete taken en verantwoordelijkheden worden genoemd met de daarbij behorende werkafspraken tussen ons en de behandelcoördinator.                                                            

Dagbesteding 

Dagbesteding zal voor een groot deel bestaan uit het volgen van de lessen op school. Voor zover het past in de planning van de bezoekregelingen, therapie, etc., is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan (sport)activiteiten in de buurt.  Daarnaast behoort een bijbaantje ook tot de mogelijkheden om zo alvast voor een klein stukje deel te nemen aan de maatschappij en jezelf te ontwikkelen voor later. 

We zullen ook regelmatig activiteiten ondernemen met de kinderen, soms met z'n allen, maar soms ook individueel, net zoals dat in een "gewoon" gezin gaat.

Doelstelling

Kinderen klaar maken voor de toekomst waarbij ze inzicht hebben in zichzelf en anderen.

Methodiek

Het kind/ de jongere verblijft in een huis waarin naast de eigen kinderen van gezinshuisouders maximaal 2 kinderen/ jongeren wonen. Er wordt een klimaat geboden waar verzorging en opvoeden op een zo natuurlijk mogelijke wijze plaatsvinden. De kracht van het gewone leven wordt daartoe zoveel mogelijk aangewend. De sfeer wordt gekenmerkt door aandacht, warmte, veiligheid, rust regelmaat en respect. Wij als gezinshuisouders tonen betrokkenheid bij de jongeren en zijn in hun gedrag consistent. Er zijn vaste regels en er is sprake van een duidelijke dagroutine. Doordat wij als gezinshuisouders ( op vrije weekenden en vakanties na) altijd aanwezig zijn, is er sprake van een grote continuïteit in de begeleiding en de verzorging van de kinderen. De kinderen kunnen terugvallen op de betrouwbare aanwezigheid en benadering van een volwassene, op iemand die er voor ze is. 

Duur

Duur en frequentie, de maximale duur van een gezinshuisplaatsing is, totdat de jeugdige toe is aan de volgende stap op weg naar zelfstandigheid d.m.v. een fasetraining of begeleid zelfstandig wonen. De jongere kan tot uiterlijk zijn 18e verjaardag gebruik maken van deze module (dit kan verlengd worden tot 21 jaar). Vanaf de leeftijd van 15 jaar wordt jaarlijks het toekomstperspectief besproken. Ook kan het zo zijn dat de jongere op termijn alsnog thuis kan gaan wonen.